René Beckmann, glazenier
Opleiding
Tijdens de opleiding voor chemisch laborant raakte René gefascineerd door glas, omdat destijds het laboratoriumglas nog deels zelf geblazen moest worden. Daarna, tijdens een een stage op de Universiteit Twente, moest antiek glas geanalyseerd worden en raakte hij opnieuw gegrepen door de schoonheid van glas. Als leerling glazenier bij Almeline in Almelo heeft hij de beginselen van Glas-in-lood maken geleerd op de toen nog bestaande glas-in-lood afdeling. Via workshops en seminars bij verschillende bedrijven is de Tiffany techniek, het brandschilderen en glasfusen aangeleerd.
Start Erbee
In 1989 is besloten om met een eigen glazeniersbedrijf te beginnen. Het geven van cursussen en workshops is vanaf het begin een onderdeel geweest van Erbee Glasateljee, omdat René het belangrijk vindt om het ambacht van glazenier in stand te houden en uit te dragen. René Beckmann is daarom ook lid van de Ondernemersvereniging van Glazeniers (OVG).
EVC Traject OVG
In 2007 heeft hij via de OVG meegedaan aan het EVC traject voor glazeniers. Hierin werd de opgedane kennis en kunde in de verschillende glastechnieken beoordeeld door een examencommissie. René was de eerste kandidaat die in 2007 de Certificaten van het EVC traject voor Glazeniers heeft ontvangen.
Kasbah
René werkt en woont in de Kasbah, net zoals architect Pieter Blom dit had bedoeld toen hij de Kasbah ontwierp. De Kasbah is een experimenteel complex van 186 woningen op palen. Het is in 1973-1974 gebouwd en onder de woningen zijn bedrijfs- en hobbyruimtes. In april 2016 is het ateljee teruggekeerd naar waar het in 1989 is gestart. Aan de Voorhof 6. De cursussen worden gegeven in Wijkcentrum De Tempel, Booggang 2, ook in de Kasbah.
Project achterpui
In 2008 is René begonnen met het beglazen van de achterpui van het pand Bazaar 4, die bestond uit een lange wand die met houten panelen was dichtgetimmerd. Samen met een stagiaire, en met ondersteuning van de bewonersvereniging, verhuurder Welbions en de Gemeente Hengelo zijn er 12 kleurige en vrolijke glas-in-lood panelen van ruim 1 bij 2 meter tot stand gekomen die 's avonds belicht zijn, waardoor de achterliggende straat met trapopgangen naar de woningen, die somber, donker en onveilig was, er fantastisch uitziet. Na de verhuizing uit het pand aan de Bazaar naar de Voorhof, blijven de glas-in-lood panelen aan de Bazaar gehandhaafd.